„Valul seismic al datoriilor” mătură totul în cale: pandemia a urcat datoria lumii până la 363% din PIB-ul global, arată ultimului raport Global Debt Monitor al Institute of International Finance (IIF). Datoria globală a crescut cu peste 15 trilioane de dolari faţă de sfârşitul anului trecut și atinge aproximativ 273 de trilioane de dolari, în timp ce economia globală a înregistrat o contracţie de peste 5 trilioane, coborând la 75 de trilioane de dolari, detaliază Bursa. Perspectivele sunt și mai înfricoșătoare, alimentând teoriile potrivit cărora omenirea este împinsă spre un „comunism global” ce ar urma să impună renunțarea la proprietate, în schimbul anulării datoriilor: analiştii IIF prognozează pentru sfârşitul acestui an o creştere a datoriei de până la 365% din PIB-ul global.
Citește și: Suntem împinși spre „comunismul global”?!
La nivel sectorial global, cea mai mare creştere anuală, de 8,4 trilioane de dolari, s-a înregistrat pentru datoriile guvernamentale, care au ajuns la un sold de 77,6 trilioane de dolari (104,8% din PIB), în timp ce datoriile companiilor nefinanciare au crescut cu 6 trilioane de dolari, până la 79,6 trilioane (103% din PIB), iar cele ale sectorului financiar cu 3,5 trilioane, până la 66,3 trilioane, respectiv 90,2% din PIB-ul global. Datoriile gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 2,1 trilioane de dolari faţă de trimestrul trei din 2019, până la 49,2 trilioane (65,3% din PIB). Cel mai ridicat grad de îndatorare al gospodăriilor s-a înregistrat în Elveţia (135,7% din PIB), Canada (118,4%), Danemarca (117%), Australia (115,1%), Norvegia (110,9%) şi Noua Zeelandă (103,7%).
Uniunea Europeană reflectă din plin trendul: datoria din zona euro a depăşit în trimestrul trei al lui 2020 pragul de 53 de trilioane de dolari, după o creştere de 2,7 trilioane faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, pe fondul unei creşteri cu 1,62 trilioane de dolari a datoriilor guvernamentale. Dintre ţările incluse în analiza de la IIF, doar Irlanda a înregistrat o scădere a ponderii datoriei totale în PIB, în condiţiile în care avansul datoriei guvernamentale a fost compensat de scăderea datoriilor deținute de gospodării şi companiile nefinanciare. În acest context, amintim că datoria totală externă a României, publică şi privată, a ajuns la 117 miliarde de euro, înregistrând în 2020 o creştere cu 7,5 miliarde de euro în decurs de doar nouă luni.