Select Page

„Pachetul mobilitate”, dorit de Germania şi Franţa și aprobat în această vară la Bruxelles în pofida opoziţiei a nouă ţări din Europa centrală şi de est, va fi atacat de Bulgaria prin sesizarea justiției europene pentru „discriminare”. Reforma transportului rutier impusă de la vârful UE  a dat naştere unei adevărate lupte între Vestul şi Estul continentului, iar Sofia nu are de gând să-și vadă periclitată sursa care îi asigură aproximativ 12% din PIB.

„Dispoziţiile privind revenirea şoferului, revenirea vehiculului şi interdicţia de a petrece timpul de odihnă la bordul vehiculului între două cicluri de cabotaj duc la o discriminare pe baza situaţiei geografice şi la o limitare a accesului egal la piaţa unică europeană.(…) Acestea duc la un tratament defavorabil al companiilor bulgare de transport rutier internaţional”, a anunţat într-un comunicat citat de Agerpres guvernul conservator, precizând că va depune trei plângeri privind reforma „pachetului mobilitate” la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

 Transportatorii bulgari, susţinuţi de guvernul şi de parlamentul ţării lor, au protestat împotriva demersului „protecţionist” în favoarea concurenţilor lor occidentali, cu costuri de exploatare mai ridicate. Nemulțumirea și protestele marchează și tabăra transportatorilor români, care nu s-au ales, însă, cu același sprijin din partea propriilor guvernanți. Transportatorii români aduc în țară mai mulți bani decât investitorii străini și echivalentul a peste 40% din datoriile pe care le creează Guvernul într-un an: suntem pe locul cinci la volumul de marfă transportată internațional din Uniune și pe locul trei când vine vorba de cantitatea de marfă transportată pe distanțe cuprinse între 500-2000 de kilometri. „Adică suntem și noi competitivi la ceva: la transporturi de marfă pe distanțe lungi. Și tocmai acea ramură va fi „reformată” de către greii de la Strasbourg/Bruxelles în defavoarea României”, remarca în vară analistul Petrișor Peiu.

Citește și- Scandalos: eurocrații linșează și ultimele surse de venit ale României!

Alături de Bulgaria și România, nemulțumiri de anvergură sunt înregistrate și în Ungaria și Polonia. Sectorul transportului internaţional rutier le asigură 120.000 de locuri de muncă vecinilor de la sudul Dunării și furnizează mai bine de o zecime din cel mai mic PIB al Uniunii Europene.