Suspiciunile legate de alegerile locale se întețesc, după ce un expert al Autorității Electorale Permanente spune că scrutinul s-a derulat printr-un soft al STS de proveniență necunoscută, lansat chiar în noaptea dinaintea alegerilor. Dezvăluirile sunt făcute, într-un interviu pentru Spotmedia, de către Cristian Petraru, fost șef al Departamentului de organizare a proceselor electorale din AEP, cu o experiență de 20 de ani în domeniu, demis abuziv de președintele Constantin Mitulețu-Buică.
„Instruirea (operatorilor, n.r.) a fost inexistentă. Practic, noi am avut alegeri începute cu o aplicație certificată pe data de 26 septembrie seara (deci legal a putut fi încărcată pe stațiile de lucru ale sistemului electoral doar ulterior acestui moment) și continuate cu o altă aplicație (ea s-a modificat între timp, a fost recertificată a doua zi după alegeri)”, susține Petraru. Întrebat de unde provine soft-ul pregătit pentru alegerile locale și parlamentare din acest an, fostul șef din AEP răspunde: „Nu știu… Softul de adiție e făcut de STS și asta e prevăzut în legea 135 de anul ăsta, dar el face doar însumare. Softul care face repartiția nu l-a văzut nimeni, dar există informații certe din AEP care spun că el a fost cumpărat de la o firmă privată. Există și este folosit. Cine l-a validat? Cine l-a certificat? Îl utilizează BEC pentru a verifica că ceea ce au repartizat comunele, orașele, municipiile, județele este corect?(…) Îmi spune un IT-ist că, după atâtea modificări, nimeni nu va mai putea audita programul, corecțiile făcute. Iar la art. 391 alin. 3 din Codul Penal nu se vorbește de prostie.
Ce să vă mai spun? Când ai trei programe diferite depuse la BEC, mă gândesc că primele două au fost cu probleme, nu? Prostie sau hoție, eu vreau să cerceteze cineva, că m-am săturat de mușamalizări în țara asta”, punctează Cristian Petraru. Scandalul votului de la București, surpriza de la Timișoara sau alte situații similare înregistrate în singura țară din Europa care implică un serviciu secret militar în alegeri apar, astfel, într-o nouă „lumină”. Imediat după interviu, Spotmedia susține că a solicitat informații suplimentare de la STS și BEC, fără să înregistreze până acum vreo reacție din partea celor două instituții.