Select Page

Gertrude trăiește de două luni cu un implant de dimensiunea unei monede în creier: microcipul are fire mai subțiri decât cele de păr, conectate la zonele responsabile pentru mișcare și simțuri. „Avem un porc sănătos și fericit, inițial timid, dar foarte energic. Are implantul de două luni și îi place viața”, susține Elon Musk, potrivit The Guardian. Prototipul citește deocamdată semnale cerebrale, însă Musk vrea ca Neuralink să se transforme în ceva cu adevărat demn de science fiction: purtătorul uman al implantului și-ar putea chema pe viitor automobilul Tesla cu puterea gândului sau ar putea salva și retrăi amintiri.

Citește și: Cu zecile de milioane, sub semnul întrebării…

Fondată de Musk în 2016, Neuralink îşi propune să implanteze interfeţe wireless creier-computer care includ mii de electrozi în cel mai complex organ uman pentru a ajuta la vindecarea unor afecţiuni neurologice precum Alzheimer, demenţa sau leziunile măduvei spinării. Obiectivul final este, însă, realizarea unei fuziuni între umanitate şi inteligenţă artificială. „Un dispozitiv implantabil poate rezolva de fapt aceste probleme”, susține miliardarul american.

Citește și: „Începe o nouă ordine mondială, o nouă dominație”

Disponibilitatea financiară uriașă și ambiția de a investi în proiecte de cercetare din această sferă ridică multe semne de întrebare, mai ales de ordin etic. Musk se numără printre corona-scepticii de notorietate, refuzând să poarte mască sau să-și închidă fabricile pe fondul pandemiei. Faimoaselor Tesla și SpaceX fondate de miliardarul american li se alătură cu pași repezi și Neuralink, proiect care are deocamdată aproximativ o sută de angajați, dar pe care Musk îl vede ca având, nu peste mult timp, o echipă de până la 10 000 de oameni în spate…