Liderii europeni au reușit să tragă linia în a cincea zi a summitului de la Bruxelles: 750 de miliarde de euro vor fi destinați relansării economice post-covid, din care 390 de miliarde fonduri nerambursabile şi 360 de miliarde de euro împrumuturi. Restul de peste 1.000 de miliarde de euro ar fi bugetul pe şapte ani al UE.
Extrem de entuziast și vrând parcă să demonstreze că celebra gentuță pe care a plimbat-o pe la Bruxelles nu era a Angelei Merkel, preşedintele Klaus Iohannis ne-a spus la finalul summitului că România a obţinut „…repet, 79.917.000.000, deci 80 de mii de milioane de euro.” Și că banii vor fi folosiţi pentru a reface infrastructura din ţară. Pentru a da informația completă, trebuie spus că cele aproape 80 de miliarde de euro presupuse a fi în gentuță sunt compuse și din împrumuturi, nu doar din granturi.
Tot de dragul igienei informației: în prima etapă a discuţiilor, granturile ar fi trebuit să totalizeze 500 de miliarde de euro, însă statele „frugale” au cerut o reducere în valoarea sumelor nerambursabile alocate, iar suma s-a „așezat” cuminte la 390 de miliarde; cinci țări au obținut reduceri de la plata contribuției la bugetul European- Germania 3,6 miliarde, Olanda 1,9 miliarde, Suedia 1 miliard, Austria 565 milioane, Danemarca 377 milioane; alocări preferențiale suplimentare pentru anumite țări din fondurile de coeziune: 1 miliard pentru Cehia, 500 de milioane pentru Germania, 300 de milioane pentru Slovenia, 200 pentru Belgia, 100 pentru Cipru și tot 100 de milioane pentru Finlanda; niște cârcotași răi de tot și nerecunoscători au și început să spună că am pierdut din subvenții pe domenii foarte importante pentru România atât ca sume, cât și prin prisma condițiilor impuse pentru alocare.
Vom vedea cum „se așează” miliardele astea de-a lungul și de-a latul celor șapte ani care urmează. Până vin detaliile, promit că încerc să scap de o senzație ce s-a prins de mine ca scaiul: că Germania și-a jucat din nou, magistral, cartea, fără să se „murdărească”. De gurit au gurit „instrumentiștii” germanici Austria, Olanda, Danemarca și Suedia, taman până s-a făcut de „jawohl-ul” Vaterland-ului cel „uber alles”… Ia uitați-vă bine, n-aveți și voi vreun scai din ăsta prins pe undeva?!