Profitabilitatea sistemului bancar din România este aproape dublă față de cea din UE, potrivit celor mai recenți indicatori financiari puși la dispoziție de BNR, și asta fiindcă sistemul de la noi este croit ca unul de export al beneficiilor. Statul și populația nu au forță de negociere în relația cu băncile și acceptă, pur și simplu, condițiile impuse de acestea.
„Sectorul bancar românesc doar colectează depozitele populației și ale companiilor, la dobânzi foarte mici (…) Potrivit raportului de stabilitate al BNR, ponderea titlurilor de stat în total active sistem bancar a ajuns la 22.8%. În statele UE ea este limitată la 21%. De asemenea, creditarea populației a ajuns să dețină o pondere de 19,8% la împrumuturile în lei și 6% la cele în valută din total active, conform BNR. În schimb, finanțarea companiilor care reprezintă economia reală reprezintă doar 11,9% la lei din total active bancare și 9% la creditele în valută. Practic, vorbim de un sistem bancar de retail (statul și populația nu au forță de negociere în relația cu băncile și acceptă condițiile impuse de bănci), un sistem care nu susține creșterea economiei reale locale, ci a consumului de mărfuri și servicii de oriunde din lume. Este un pur export (pentru ca 80% din acționarii băncilor din sistem sunt străini) de resursă naturală – capacitatea de îndatorare a populației, similiară cu masa lemnoasă din păduri”, relatează Economica.net.
Profitul net înregistrat anul trecut de sistemul bancar românesc a fost de circa 6,4 miliarde de lei, în ușoară scădere față de 2018, când era atins un nivel record de aproximativ 7 miliarde de lei. Impozitul pe profit plătit de bănci în România a totalizat 1,53 miliarde de lei în 2019.