Select Page

Deși neagă orice infracțiune, grupul german Bayer va plăti aproape 11 miliarde de dolari pentru a închide procesele intentate pentru efectele cancerigene ale erbicidului său Roundup, anunță BBC. Compania germană susține că vrea să pună capăt „incertitudinii” cu acești bani, produsul punând pe rol aproximativ 125 000 de reclamații prin care utilizatorii dau vina pe Roundup pentru limfomul non-Hodgkin și alte tipuri de cancer.

Bayer prelua în urmă cu doi ani Monsanto (corporația americană din domeniul agrochimic și al ingineriei genetice), producătorul erbicidului folosit în numeroase țări, printre care și România. Germania a interzis pe teritoriul său utilizarea glifosatului, substanța de bază a erbicidului, catalogată de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca fiind „probabil cancerigenă pentru oameni”. În ultimele două decenii, nivelurile de glifosat din sângele persoanelor testate au crescut cu mai mult de 1.000%, relatează EVZ. În afară de combaterea buruienilor, glifosatul asigură recolte bogate şi profitabile. În 2018, Comisia Europeană a aprobat utilizarea glifosatului pentru încă cinci ani. România ocupă locul 6 la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește utilizarea acestui ierbicid, iar marii fermieri care activează la noi au făcut nenumărate demersuri la Bruxelles pentru a putea utiliza în continuare glifosatul.

Citește și: Agricultura românească, între speranță și avertismente

În plus față de compensația Roundup, Bayer va plăti și aproximativ 820 de milioane de dolari pentru soluționarea cazurilor legate de poluarea apei din cauza utilizării compusului chimic toxic bifenil policlorinat și încă 400 de milioane de dolari pentru a soluționa afirmațiile că erbicidul său pe bază de dicamba a provocat daune culturilor.