Românii au pierdut 628.478 de locuri de muncă în perioada 16 martie – 17 iunie, arată sindicaliștii care au participat la dezbaterea „România muncește!”, inițiată de Guvern. Alți 181.648 de salariați au avut venit zero în urma suspendării contractelor de muncă prin acordul părtilor, aproape 250 000 de români au înregistrat reduceri salariale, deși au continuat să lucreze, iar 1.240.674 de contracte de muncă au trecut prin suspendarea muncii cu șomaj tehnic. Imaginea dezastruoasă a fost prezentată în timpul dezbaterii axate pe introducerea unui mecanism preluat din legislația germană (Kurzarbeit- lucrul cu program redus) și pe digitalizarea pieței muncii.
„Piata muncii din România este mai flexibila decat in multe state europene, legislatia in domeniul protectiei locurilor de munca este mult mai putin protectiva decat in multe state europene(…)In România costul concedierii unui angajat este reprezentat doar de perioada de preaviz de 4 saptamani, chiar si pentru un lucrator cu 10 ani vechime, in Germania perioada de preaviz pentru un lucrator cu 10 ani experienta este de 17,3 saptamani, la care se adauga plati compensatorii pentru 21,7 saptamani(…)Introducerea unor modele de flexibilizare nu poate fi adusa in discutie fara a avea in vedere contextul in care acestea se aplica in tara respectiva”, a spus președintele BNS, Dumitru Costin, potrivit Mediafax.
Citește și: Una din patru companii a cerut păsuire la credite
Presedintele BNS atrage atenția că sistemul de pensii și cel de sănătate se bazează direct pe aceste contracte de muncă și că amploarea fenomenului afectează grav întreg bugetul de stat. „Nu putem continua să ne comportăm ca un alcoolic cronic, care ajunge să se împrumute sau să vândă de prin casă numai ca s-o mai ducă o lună”, a spus ulterior Dumitru Costin la Antena 3, explicând nevoia unor politici ferme de creare a locurilor de muncă în locul avalanșei de împrumuturi la care se pretează guvernanții.