Select Page

O investigaţie a celor de la New York Times răstoarnă întreg cazul uciderii lui George Floyd, care a generat protestele extrem de violente din SUA, sugerând că nu ar fi vorba doar de un abuz al polițiștilor, ci de o acțiune cu scenariu premeditat.

Este vorba despre o anchetă jurnalistică „din care şi noi avem ceva de învăţat, astfel încît să evităm manipulările şi diversiunile livrate în astfel de situaţii, mai ales că avem şi în România momentul 10 august 2018, încă nesoluţionat, cu mari semne de întrebare nelămurite”, după cum scrie Ion Spânu, care preia în Cotidianul investigația jurnaliștilor americani. Aceștia remarcă faptul că mașina poliţiştilor Derek Chauvin şi Tou Thao apare la fața locului după nouă minute de la arestarea lui Floyd. Afro-americanul era deja într-o altă mașină de poliție, zbătându-se pentru a nu fi închis. În mod inexplicabil, în loc să ajute la închiderea sa în mașina colegilor, Chauvin îl scoate pe Floyd și îl trântește pe șosea. Cei doi martori, apăruți ca din senin, filmează imaginile care au generat valul emoțional uriaș, exact după ce George Floyd este cu faţa pe asfalt şi cu genunchiul poliţistului pe gîtul său.

Ancheta celor de la New York Times, unul dintre cele mai importante ziare din SUA, nu face altceva decît să ridice întrebări, pe parcursul unei minuțioase analize ce deschide perspectiva unui scenariu bine pus la cale, pentru generarea unei reacţii emoţionale de proporţii. Aceasta a determinat proteste, iar sub umbrela lor se propagă violența, divizarea socială și haosul, unelte perfecte pentru manipulare și acțiuni subversive. Nu ar fi pentru prima dată în istorie, când evenimente de mare anvergură au fost declanșate prin intermediul unor astfel de incidente. Cert este, până acum, că protestele tind să se extindă, pe un fond bulversat oricum de „pandemie”, chiar și în afara SUA. Iar în interior se creionează deja ca „jucător” în bătălia electorală…