Electrica, singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice, vrea să participe la licitaţia organizată de grupul CEZ pentru vânzarea filialelor sale din România, într-un consorțiu cu Hidroelectrica și Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie. Anunţul a fost publicat la Bursa de Valori București și semnalat de Agerpres.
Electrica anunţase la sfârșitul lunii mai și fuziunea prin absorbţie a celor trei societăţi de distribuţie a curentului din cadrul Grupului şi vrea să devină un furnizor integrat de soluţii energetice. În prezent, compania deservește 3,8 milioane de consumatori finali din 18 județe și gestionează aproape 200 000 de kilometri de linii electrice. Grupul Electrica a obținut un profit net consolidat de 207 milioane de lei în 2019.
La rândul său, conducerea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică, și-a convocat acţionarii pe 25 iunie 2020 pentru a aproba întocmirea şi depunerea unei oferte angajante în cadrul procesului de vânzare a Grupului CEZ România.
Grupul CEZ, controlat în proporţie de 70% de statul ceh, îşi va vinde operaţiunile din România, Turcia şi Polonia, pentru a se concentra pe dezvoltarea în Cehia a unor centrale nucleare, potrivit Ziarului Financiar. Cehii sunt prezenţi pe piaţa românească din 2005, când au preluat Electrica Oltenia SA. CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa. Cele 240 de turbine eoliene din Dobrogea sunt în funcţiune de la sfârşitul anului 2012.
Fărâmițarea și privatizarea pieței de profil din România a fost făcută, pas cu pas, sub presiuni externe. Separarea activităţilor de furnizare şi distribuţie, spre exemplu, reprezintă punerea în practică a cerinţei prevăzute de Directiva Europeană nr. 54 din 26 iunie 2003 şi este reglementată de HG nr. 675 din 28 iunie 2007.