Select Page

În timp ce Ministrul Agriculturii recunoaște că peste un milion de hectare de culturi agricole suferă din cauza secetei, iar specialiștii fac trimiteri la „marea foamete din 47”, singurul producător român de pompe din fontă este pe punctul de a-şi închide porţile din cauza crizei generate de coronavirus. Guvernul a lăsat fără finanțare în acest an mai multe proiecte din măsura 4.3, care vizează sistemele de irigaţii, lucrările fiind în multe cazuri întârziate sau blocate, semnalează Bursa. În aceste condiții, singura activitate care se desfășoară cu „spor” la Mecanex SA Botoşani este… acumularea de datorii!

Compania de energie electrică a trimis déjà mai multe somații către Mecanex prin care ameninţă că va solicita intrarea în insolvenţă sau chiar în faliment a singurului producător de pompe industriale şi de irigaţii. Pe lângă sistemele utilizabile în agricultură, produsele companiei sunt folosite de Ministerul Apărării Naţionale, de mai multe spitale din ţară, de Complexul Energetic Oltenia şi chiar de Societatea Naţională Nuclearelectrica.

Reprezentanții societății susţin că au prezentat autorităţilor centrale situaţia cu care se confruntă compania, dar nu au primit niciun răspuns. Firma nu poate accesa fonduri europene pentru modernizare şi retehnologizare, deoarece materialul folosit, fonta, nu este agreat de factorii decizionali de la Bruxelles. Dacă producătorul botoşănean şi-ar închide porţile, situaţia ar deveni dramatică pentru mai mulţi clienţi, susţin reprezentanţii companiei. Aceștia mai spun că cea mai bună soluţie în acest moment ar fi preluarea companiei de către Ministerul Economiei, pe considerente de siguranţă naţională.

Seceta se adâncește. Vine un alt „47”?

După valul de semnale primite din agricultură, Ministrul Adrian Oros admitea în urmă cu câteva zile că peste 1,1 milioane de hectare de culturi agricole sunt afectate de secetă, în special în zona de sud-est a ţării şi în sudul Moldovei. Seceta de anul acesta e la fel de cruntă precum cea din anul 1947: „Suntem în pragul sau suntem în pericolul unei crize alimentare, trebuie să gestionăm foarte bine această situaţie, să nu ajungem în situaţia grea aşa cum România a mai trecut de-a lungul timpului, iar cea mai mare criză alimentară a fost cea din 1947, cunoscută ca foametea din 1947”, declara la sfârșitul lui aprilie Costel Vânătoru, cercetător în agricultură, pentru Digi24.

Că situația se agravează, o scoate în evidență și prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, valabilă pentru perioada 17-23 mai. Debitul Dunării rămâne şi în cursul acestei săptămâni extrem de scăzut, în jurul valorii de 3.400 de metri cubi/secundă, adică la mai puţin de jumătate faţă de media multianuală a lunii mai, de 7.250 mc/s. În mai 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, și chiar sub 30% pe râurile din bazinele hidrografice Siret, Prut mijlociu şi inferior, Vedea, Olt inferior şi pe râurile din Dobrogea.