Potrivit unui studiu referitor la desfășurarea școlii în perioada stării de urgență, lansat de IRES vineri, învățământul online este departe de a asigura parametrii necesari de educație pentru toți elevii din România. Asta, deși dreptul la învățământ este garantat de Constituție.
O primă constatare șocantă a studiului este că numărul efectiv al copiilor care nu au acces sau au acces limitat la un dispozitiv pentru a participa la educație online este de fapt de 3,6 ori mai mare decât o arată evaluarea Ministerului Educației. În baza acesteia, Guvernul României adoptase o hotărâre privind suplimentarea bugetului ministerului cu 150 de milioane de lei pentru anul 2020, pentru achiziția de „dispozitive electronice conectate la internet, necesare dotării unităților de învățământ preuniversitar de stat”.
„32% dintre copiii înscriși în învățământul preuniversitar nu au acces individual exclusiv la un dispozitiv funcțional (desktop, laptop, tabletă), ceea ce face ca prezența elevilor la orele organizate online să fie parțială sau deloc. Ținând cont de numărul elevilor înscriși în învățământul preuniversitar, anul școlar 2019-2020 (2.824.594), numărul efectiv al copiilor care nu au acces sau au acces limitat la un dispozitiv pentru a participa la educație online este de fapt de 903.870 elevi, de 3,6 ori mai mare decât evaluarea MEC”, avertizează Institutul Român pentru Evaluare și Strategie în studiul publicat de Edupedu.
Mai mult- doar jumătate dintre elevi au avut contact cu profesorii sau învățătorii pentru toate materiile, în cele două luni de când nu s-a mai mers la școală. Potrivit aceluiași studiu, aproximativ patru din zece părinți petrec împreună cu elevii trei ore sau mai mult pe zi, în scopul sprijinirii lor în activitățile de învățare.