Select Page

44% dintre români nu puteau face faţă, înaintea crizei generate de coronavirus, unor cheltuieli financiare neaşteptate, precum costul unei intervenţii chirugicale, al unei înmormântări sau chiar al unei banale înlocuiri a maşinii de spălat. În medie, unul din trei (32%) locuitori ai Uniunii Europene se aflau în aceeași situație în 2019, potrivit datelor publicate marţi de Eurostat.

Ponderea persoanelor care nu pot face faţă unor unor cheltuieli financiare neaşteptate este cea mai mare în Croaţia (52%), urmată de Letonia (50%), Grecia şi Cipru (ambele cu 48%), Lituania (47%) şi România (44%). La polul opus, mai puţin de un sfert dintre locuitori nu pot face faţă unor unor cheltuieli financiare neaşteptate în ţări precum Danemarca (23%), Cehia şi Olanda (ambele cu 22%), Luxemburg, Austria şi Suedia (toate cu 20%) şi Malta (15%).

Citește și: Un român din șase a cerut suspendarea ratelor

Cu toate acestea, Ministerul Finanţelor se pregăteşte să atragă cel mai mare împrumut de până acum de la populaţie, prin vânzarea de titluri de stat, pentru a finanţa deficitul bugetar. Este vorba despre 6 miliarde de lei, adică 1,2 mld.euro. „Detaliile privind noile măsuri pentru populaţie, inclusiv cele privind continuarea Programului Tezaur prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului şi al oficiilor poştale urmează a fi făcute publice, după luarea deciziilor care se impun privind ridicarea stării de urgenţă de pe teritoriul României“, a precizat Ministerul Finanţelor pentru ZF.

Datoria externă a României a crescut doar în primele două luni ale anului cu 4,74 miliarde de euro, la un total de 110,6 miliarde de euro, potrivit BNR.  Datoria statului are o pondere de 40% din această sumă, respectiv 43,85 miliarde de euro, în creştere cu 11% de la începutul anului.