„CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kövesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice”, a declarat președintele Klaus Iohannis pe marginea deciziei CEDO în cazul Kovesi, stârnind, de fapt, o uriașă furtună.
Potrivit articolului 142 din legea de căpătâi a țării, Curtea Constituţională a României este garantul supremaţiei Constituţiei. Deciziile CCR sunt definitive și obligatorii și nu pot fi cenzurate sub nicio formă. Practic, sub „scutul” deciziei CEDO, Klaus Iohannis pune sub semnul întrebării întreaga arhitectură a ordinii constituționale din România și caracterul suveran al statului.
Mai mult- „atacul violent al președintelui la CCR are loc cu doar o zi înainte ca judecătorii să ia în discuție ceea ce ar putea conduce la cea mai mare lovitură administrată lui Iohannis, respectiv declararea ca neconstituționale a decretelor privind instalarea stării de urgență, în urma sesizării Avocatului Poporului”, remarcă jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob. „Dacă acest verdict va veni mîine, Klaus Iohannis nu mai poate rămîne în funcție, fiind obligatorie demisia lui, pentru că ar fi vorba de cel mai mare abuz imaginabil, la adresa întregului popor. Dacă refuză să demisioneze, partidele parlamentare sunt obligate, la rîndul lor, să inițieze imediat procedura de suspendare, în caz contrar devenind complice ale acțiunii abuzive a președintelui” mai scrie jurnalistul în Inpolitics.
CCR a anunțat că ședința de judecată în care va dezbate constituționalitatea măsurilor adoptate în timpul stării de urgență se va transmite în direct pe site-ul Curții miercuri, 6 mai, de la ora 09:00.
Decretul de revocare a Laurei Codruța Kövesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, vizat de decizia CEDO, a fost emis și semnat de Președintele Klaus Iohannis pe 9 iulie 2018.