Germania, Franța și Marea Britanie ar trebui să compenseze cumva România pentru exodul medicilor români de care beneficiază, consideră Preşedintele Colegiului Medicilor, Gheorge Borcean. Aproximativ 14.000 de doctori formați în România au părăsit țara numai între 2010 și 2018.
„Nu poți pune o piedică cuiva să circule în Europa, dar dacă tot ar trebui să-i cer ceva, i-aș cere să compenseze statul român, de la care Franța a primit 4.000 de medici, Germania – 4.000, Anglia – 4.000, în perioada de la intrarea în UE. Costurile pentru România pentru a produce un medic sunt 100.000 de euro, suma asta ar însemna 1,4 miliarde de euro…oare România nu suferă acum pentru că a pierdut mii de medici și nu resimte impactul negativ, mai ales în perioada de pandemie? De acolo a plecat discuția, asta a fost afirmația. N-am spus vreodată să trimită medicii înapoi, ci să plătești ceva pentru ei”, a explicat dr. Gheorghe Borcean la digi24.ro.
Afirmațiile lui Borcean au dus la formarea imediată, în unele medii, a unei paralele cu „vânzarea nemților” din timpul regimului Ceaușescu, plasată în mentalul colectiv drept un episod rușinos din istoria României. Două aspecte determinante au fost și sunt ignorate: în primul rând, oferta de „cumpărare” de atunci a venit din partea statului german, a cărui criză demografică îi amenința dezvoltarea. În al doilea rând, aceasta avea la bază o adevărată tradiție: în Germania costurile de educare și formare profesională sunt conștientizate și recuperate cât de eficient se poate. Și astăzi, cei sprijiniți de stat pentru efectuarea de studii superioare returnează acestuia banii, după un calendar stabilit, odată ce intră pe piața muncii.
Declarația lui Borcean a atras, de altfel, atenția și prestigiosului cotidian german Frankfurter Algemeine Zeitung, care ulterior i-a luat interviu. „Discuția a fost foarte colocvială cu domnul de la FAZ (…) M-a întrebat: dacă ai putea să o suni pe Merkel sau Macron, ce le-ai spune? Am zis că aș vorbi mai întâi cu Macron, că sunt vorbitor de franceză(…) Noi suntem reprezentați în mai multe instituții, asociații, comuniuni ale ordinului medicilor din Europa. Peste tot pe unde suntem reprezentați, discutând între noi, toată lumea – și colegii germani, și cei francezi, englezi, recunosc beneficiile pe care le au de pe urma importului de medici și sigur, ar trebui să se întâmple ceva în compensație pentru asta, cel puțin în mediul sanitar”, a mai spus Borcean, care a negat categoric că ar fi vorba de o „vânzare” a medicilor români.