Un bărbat din București, care ieșise în miez de noapte pe holul imobilului doar în chiloți, să-și amenințe din senin vecinii, a murit la spital , împușcat de polițiștii la care sărise cu cuțitul. La Arad, o mamă și-a ucis acum câteva zile băiețelul de 10 ani cu un cuțit și a încercat apoi să se sinucidă. Vecinii spun că cei doi soți nu s-ar fi certat, nu aveau probleme și chiar își construiau o casă într-un sat din apropiere. La începutul lunii, un lugojean căruia patronul îi spusese că nu are încotro și va închide magazinul la care lucra, ți-a pus capăt zilelor, aruncându-se de pe un pod. Rezistase depresiei trei zile:„…a trecut pe-aici și după ce a deschis magazinul și l-a văzut gol a plecat direct către Timiș”, le-a spus polițiștilor un vânzător care-l cunoștea pe bărbat …Sunt doar câteva cazuri reflectate de presă, la fel ca izbucnirile violente înregistrate în ultimele săptămâni în comunități din Hunedoara, Galați sau București. Iar indiciile duc tot mai ferm către un principal vinovat: efectele devastatoare ale măsurilor anti-coronavirus.
Izolare și depresie
Izolarea are efecte grave chiar și asupra stării de sănătate psihică a celor care nu au contactat boala și nici nu și-ai pierdut locul de muncă. Un sondaj realizat în Franța între 30 martie și 8 aprilie scoate la iveală date tulburătoare: 44% dintre cei care lucrează de acasă prezintă semne clare de depresie și anxietate, după numai trei săptămâni de izolare. În cazul a 18% dintre cei chestionați, deprimarea este „mare”, cu riscul de a declanșa o boală mentală. Iar „cu cât izolarea se prelungește, cu atât este un factor de risc mai mare pentru sănătatea mentală”, spune Christophe Nguyen, psiholog al muncii și președinte al Empreinte Humaine, citat de EVZ.
Citește și: „Securitate fără libertate se numește pușcărie”
În condiții de stres și mai pronunțat se află cei aruncați de izolare în brațele incertitudinii social-economice imediate. În Statele Unite, 22 milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă în săptămânile scurse de la aplicarea măsurilor anti-coronavirus, iar lumea a început să se revolte în stradă. Potrivit celor mai noi date furnizate ministerului de resort de către Inspecţia Muncii, în România contractele de muncă încetate de la impunerea stării de urgenţă au atins numărul de 240.151, iar cele suspendate se ridică la 1.005.508. Populația activă a României era de 9,033 milioane de persoane anul trecut, din care 8,68 milioane erau persoane ocupate și 353.000 erau șomeri, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică.