Select Page

Parlamentul a aprobat prelungirea stării de urgenţă cu 404 voturi „pentru”, 29 de voturi „împotrivă” și 5 abțineri, însă a adăugat hotărârii şi obligaţii pentru Guvern.

Astfel, „Pe durata stării de urgenţă restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi este dispusă numai prin acte normative cu putere de lege” şi doar pentru „prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată şi cu respectarea strictă a exigenţelor art. 53 alin. (2) din Constituţia României”, prevăd textele adoptate.

De asemenea, în timpul stării de urgenţă, săptămânal sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat, mai prevede hotărârea adoptată.

În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului, potrivit hotărârii, un raport complet privind măsurile adoptate pe perioada stării de urgenţă pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, măsurile care au restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale şi măsurile cu caracter economic şi social, temeiurile care au determinat luarea măsurilor şi efectele produse, precum şi conformitatea acestora cu exigenţele legii.

Tot conform hotărârii, în termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice în această perioadă şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii şi propuneri, în condiţiile prevăzute de Constituţia României.

Atac prezidențial fără precedent de la începutul crizei

La scurt timp după vot, Președintele Klaus Iohannis a ieșit la declarații cu un atac politic virulent la adresa opoziției.  „Oamenii politici sunt primii care trebuie să se schimbe și să înțeleagă că așa nu se mai poate. Schimbarea va fi una dificilă pentru că sunt politicieni care se gândesc, chiar și în această perioadă, la beneficii electorale  (…) O majoritate parlamentară votează populist măsuri care n-au nicio sustenabilitate. Este inadmisibil să punem pe umerii generațiilor viitoare factura unor populisme adoptate astăzi (…)Cum poate fi caracterizat un lider politic care contestă starea de urgență sau unul care își condiționează votul de măsuri imposibil de pus în practică?”, a declarat Klaus Iohannis.