Un proces comun împotriva autorităților din Tirol ia avânt în Austria, sub acuzația că acestea ar fi ținut intenționat deschise stațiunile de schi, pentru a nu pierde bani, chiar și după ce au aflat de izbucnirea în zonă a epidemiei de coronavirus, relatează Deutsche Welle.
Presa britanică și din alte țări europene relatase încă din ianuarie și februarie despre conturarea primului focar european de coronavirus în Tirol, iar la începutul lui martie, autoritățile din Islanda chiar au declarat Ischgl „zonă de risc”, după ce 15 turiști islandezi întorși din Austria au fost depistați cu noul coronavirus. Acum, însă, ies la suprafață și detalii scandaloase despre răspândirea epidemiei din stațiunile Alpilor austrieci.
„Hai să le mai lăsăm deschise măcar câteva zile”
Președintele Asociației Austriece pentru Protecția Consumatorului (VSV), Peter Kolba, a înaintat o declarație procuraturii publice din Austria în care acuză oficialitățile „de tratare deliberat neglijentă a unei situații privind o boală foarte contagioasă”, după ce doi turiști care fuseseră la schi în regiunea Paznauntal au murit, scrie DW. Kolba susține că întârzierile în întreruperea sezonului de schi pentru a limita extinderea epidemiei de coronavirus ar fi fost motivate atât financiar, cât și politic: „Din motive comerciale, oamenii au fost avertizați prea târziu, iar acum vedem consecințele. Vă puteți imagina cât se câștigă zilnic în aceste stațiuni și de ce operatorii turistici ar spune: Hai să le mai lăsăm deschise măcar câteva zile.”
Lăcomia „Șoimilor”
Potrivit DW, cancelarul austriac și șef al ÖVP, Sebastian Kurz, s-a întâlnit la Innsbruck în privat cu membri ai așa-numitului „Grup al Șoimilor”, din care fac parte 40 de reprezentanți ai celor mai mari afaceri din Tirol, printre care și operatorii telefericelor de pe pârtii, hotelierii și proprietarii firmelor de construcții. Grupul a donat un milion de euro formațiunii ÖVP.
La scurt timp după această întâlnire, Camera Federală Economică a Austriei (WKÖ) se pregătea de alegerile locale din 4 și 5 martie. Candidatul principal și câștigător, în cele din urmă, a fost membrul ÖVP Franz Hörl, care este atât lobbyist al industriei telefericelor, cât și președinte al Asociației Economice. Aceasta primește anual cam 13 milioane de euro doar din taxele de membru plătite de furnizorii de servicii turistice.
Aproximativ o treime din votanții lui Hörl sunt implicați în industria turismului. Un schimb de mesaje SMS devenite între timp publice între Hörl și proprietarul barului „Kitzloch” pe 9 martie dezvăluie că Hörl a pledat pentru închiderea barului, pentru a „nu risca întreruperea prematură a sezonului de schi”, o situație care însemna pierderi financiare serioase pentru electoratul său, relatează sursa citată.
Citește și: Iată că se poate: lemn românesc de aproape un milion de euro, confiscat!
Demersului deschis de Peter Kolba i s-au alăturat 4 000 de turiști. Cu toate acestea, președintele VSV nu crede într-o investigație serioasă din partea autorităților tiroleze sau a procuraturii publice în afacerea Ischgl și Paznauntal, scrie DW.