Peste o jumătate de milion de contracte de muncă au fost suspendate și fenomenul continuă, în a treia săptămână de la anunțarea stării de urgență în România. În plus, deficitul bugetar, care era mai pronunțat oricum decât anul trecut, dă semne că va deveni unul foarte accentuat.
Deficitul bugetar din primele două luni ale anului crescuse cu 60%, faţă de aceeași perioadă din 2019, până la 8,3 mld. lei, în condiţiile în care criza era încă foarte departe. Ministerul Muncii spune că poate acoperi şomajul tehnic pentru un milion de contracte. Odată atinsă această cifră, însă, bugetul consolidat ar urma să piardă doar din impozitul pe venit spre 2,5 miliarde de lei anul acesta, în condiţiile în care anul trecut veniturile din această sursă au însemnat 2,2% din PIB şi 7,2% din totalul veniturilor bugetare, calculează specialiștii Ziarului Financiar.
Cum acesta nu este singurul aspect care se va modifica substanțial, efectele actualei crize vor fi și mai adânci asupra deficitului. Faţă de un deficit prognozat la început de an de sub 50 mld. lei (10 mld. euro), echivalent a 3,6% din PIB, acesta ar putea ajunge la peste 7% din PIB – între 80 şi 90 de miliarde de lei, estimează ZF.