Select Page

„Rafturile goale din magazine arată politica agricolă din ultimii 30 de ani. Distrugerea fermierului local. Dacă în urmă cu o lună se importa masiv, acum avem pe rafturi producția locală, adică nimic. Când stabilisem să se aloce fonduri pentru a ne produce animalele în țară, guvernul a hotărât să transfere aceste fonduri către SRI! Rezultatul se vede acum pe rafturi. Fermierul e de vină ca întotdeauna…”, susține fermierul Puiu Ilisei, fondatorul unei ferme de pui din județul Călărași, pentru Agrointel.

Și Dimitrie Muscă, patronul unei afaceri agricole integrate din județul Arad și totodată unul dintre cei mai respectați fermieri români, este dezamăgit de situație.  În vara lui 2018, pe fondul extinderii pestei porcine africane în România, Dimitrie Muscă a avut o ieșire năpraznică, vorbind despre „o mână criminală care vrea distrugerea zootehniei”. Disperarea fermierului de la Curtici venea văzând cum, sub ochii producătorilor români, o întreagă industrie, cea a cărnii de porc, era distrusă peste noapte. „ Cineva vrea să ne distrugă…din porci, câți am avut, 14 milioane, mai avem 3-4 milioane. Deci țara este rezolvată, este terminată… Eu cred că cei responsabili trebuie să se trezească și să realizeze că vorbim despre distrugerea unei economii, a unui sector și până la urmă chiar a unei țări.” Întrebat acum de Agrointel ce apel face către autorități, Dimitrie Muscă a declarat: „Să fie foarte serioase, ne dezamăgesc în multe lucruri. Acum nu mai vorbim de Pesta Porcină Africană , vorbim de coronavirus, una mai periculoasă ca cealaltă. Este o nebunie prin ce trecem și de vină sunt autoritățile pentru că în astea 40 de zile… nu au făcut nimic legat de agricultură, zootehnie…”

Solidaritatea a devenit obligatorie!

Pe fondul crizei declanșate de coronavirus, Comisia Europeană anunța la 13 martie că permite țărilor membre UE să acorde ajutoare de stat pentru firmele aflate în dificultate. Deocamdată, în România nu se aude nimic concret în acest sens din partea autorităților, în afara unor eventuale decalaje „graduale” la plata impozitului pe profit, a taxei pe valoarea adăugată sau a contribuțiilor sociale, pe fondul decretatei stări de urgență. Reacții vin, însă, din alte părți, ca un simbol că solidaritatea a devenit obligatorie. Alianța pentru Unirea Românilor a făcut un apel la cetățeni să cumpere produse românești, pentru a-i sprijini pe fermierii noștri în această perioadă dificilă și pentru a ne sprijini, implicit, economia. Iar producătorul mărcii „Magiun de prune Topoloveni” a donat cu ajutorul unor voluntari  1000 de borcane de magiun de prune, 250 de borcane de magiun de struguri și 120 de borcane de dulceață de căpșune către centrele de carantină.