Select Page

China începe să crediteze ceea ce până acum circula doar în mediile conspiraționiste în privința coronavirusului: acesta nu ar fi apărut la Wuhan, ci ar fi fost plasat acolo…de către americani! Bloomberg atrage atenția asupra unei postări pe twitter a purtătorului de cuvânt al diplomației de la Beijing, în care Zhao Lijian sugerează fără perdea că noul coronavirus ar fi opera armatei Statelor Unite.

În postarea sa, Zhao Lijian a atașat o filmare cu directorul centrelor americane pentru control și prevenția maladiilor (CDC) explicând în fața Congresului că unii americani considerați morți din cauza gripei sezoniere au fost depistați, ulterior, ca purtători ai noului coronavirus. „CDC prins în flagrant. Când a apărut pacientul zero în Statele Unite? Câţi oameni sunt infectaţi? Care sunt numele spitalelor? Ar putea fi chiar armata americană cea care să fi adus epidemia la Wuhan. Fiți transparenți! Faceți-vă publice informațiile! Statele Unite ne datorează o explicaţie!”, a tunat Zhao Lijian în mesajul care însoțește filmarea.

„Ieșirea” reprezentantului diplomației chineze vine după ce, recent, Zhong Nanshan, specialist chinez în maladii respiratorii și veteran al luptei împotriva epidemiei SARS (2002-2003) sugerase că sursa virusului ar putea să nu fie, de fapt, China. Pe rețelele de socializare chineze circulă chiar teorii, posibil lansate de statul chinez, potrivit cărora delegația americană la Jocurile Militare Mondiale, competiție multisportivă disputată în octombrie anul trecut la Wuhan, ar fi plasat virusul în China.

SUA-China, ani de relații tensionate

Relațiile dintre China și SUA au stat, în ultimii doi ani, sub semnul a ceea ce specialiștii numesc „război comercial”, pe fondul dezvoltării economice galopante a Chinei, care a ajuns să amenințe supremația mondială a SUA. Americanii îi acuză pe chinezi de piraterie intelectuală și condamnă subvențiile acordate companiilor de stat, prin care China a ajuns să inunde piețele cu produse ieftine, din toate categoriile. În mod lesne de înțeles, efectele au ajuns și în sfera geo-politicului.

La începutul acestui an, cele două state au semnat, totuși, un prim acord ce părea să deschidă calea detensionării. Acesta anulează tarifele americane planificate pentru telefoane, jucării şi laptopuri şi reduce la jumătate tarifele, la 7,5%, pentru bunuri din China de circa 120 de miliarde de dolari, între care televizoare, căşti Bluetooth şi încălţăminte. De asemenea, prevede creşterea achiziţiilor chineze de bunuri şi servicii americane, în timp ce rămân în vigoare tarife de 25% pentru produse industriale şi componente din China folosite de producătorii americani, în valoare de 250 de miliarde de dolari. Nu puțini au fost atunci analiştii care s-au declarat,însă, sceptici în privința șanselor ca relaţiile dintre SUA şi China să revină la normal în urma acestui pas.