Select Page

Timp de trei decenii, propaganda a forțat pe toate canalele ideea „românului-infractor”, aducând grave prejudicii de imagine și de auto-percepție românilor. Știrile care abundă în relatări de furturi, tâlhării, violuri și multe alte infracțiuni, acuzele mai mult sau mai puțin directe sau „analizele specialiștilor” au indus percepția generală că România este un spațiu al infracționalității și că românii au o înclinație aparte pentru infracțiune. Pe cât de elaborată a fost manipularea, pe atât de simplă este demontarea acesteia cu ajutorul datelor statistice, scriam în urmă cu un an și jumătate, continuându-mi articolul cu o comparație între țările comunitare, pe baza datelor Eurostat.

Ce să vezi: România stătea mai bine decât majoritatea statelor la capitolul infracționalitate. Cele mai multe tâlhării la suta de mii de locuitori se înregistrau în Belgia (196,68), Spania (152,12), și Franța (148,39), în timp ce România ocupa locul 24 din UE, cu 15,67 cazuri de tâlhărie la suta de mii de locuitori. La infracțiunea de furt, cele mai mari valori erau înregistrate în Danemarca (3.952), Suedia (3.811), Anglia și Țara Galilor (2.286), Finlanda (2.069) și Franța. În afara UE, cea mai mare rată a furturilor se înregistra tot într-o țară nordică, și anume în Norvegia (2.006). În România, rata infracțiunii de furt a fost de 466,08. Tot locul 24 în UE! La furtul din locuințe ocupam antepenultimul loc din UE, iar la infracțiunea de vătămare corporală, ultimul loc.

Și iată că realitatea este reconfirmată zilele acestea: România este considerată una dintre cele mai sigure țări din lume de către baza de date globală Numebo. Topul infracționalității (Crime Index) a avut în vedere 374 de orașe din întreaga lume, evaluate în funcție de numărul de crime, furturi de mașini, tâlhării și hoți de buzunare. Cluj-Napoca se află pe locul al 13-lea în topul orașelor cu cele mai mici rate de infracționalitate! Prezente sunt și orașele românești Brașov, pe locul 30, Timișoara (36), Iași (62) și București (63), cu un indice al infracționalității de 27,4. Și fiindcă se fac tot felul de comparații între noi și vecinii unguri, precizăm că Budapesta ocupă locul 133 în acest clasament. Cel mai sigur oraș din lume este Abu Dhabi, din Emiratele Arabe Unite, cu un indice de 11,33, relatează Mediafax. Topul 5 al celor mai sigure orașe din lume este completat de Doha, din Qatar, Taipei, din Taiwan, Quebec, din Canada, și Zurich, Elveția.