Select Page

Partidul Mișcarea Patria Noastră (format din foști membri ai partidului Jobbik) făcea valuri în Parlamentul de la Budapesta și în presă, anunțând la începutul acestui an că vrea abrogarea legii din anul 1921 privind ratificarea tratatului de la Trianon și că a elaborat un plan de acțiune care cuprinde șapte puncte cu ocazia centenarului tratatului, pentru a readuce în atenția lumii „cel mai infam tratat de pace din istorie” și consecințele acestuia. Dincolo de „spumoșagurile” de gen, neasumate oficial de Budapesta, stă practica: 5.000 de fermieri din județele Mureș, Harghita și Covasna, de exemplu, au primit în ultimele luni finanțare europeană prin intermediul Guvernului Ungariei, pentru investiții în agricultură. Potrivit Radio România Actualități, finanțarea este derulată de Fundația Pro Economica din Târgu Mureș.

Ministerul Român de Externe atragea atenția, cu câteva luni în urmă, că nu există niciun acord bilateral între România și Ungaria pentru așa ceva și nici nu a transmis vreun consimțământ privind programul prin care guvernul de la Budapesta investește zeci de milioane de euro în fermierii maghiari din Transilvania. Potrivit site-ului oficial, fundația Pro Economica are ca scop principal “îmbunătățirea nivelului de trai al familiilor din România, dezvoltarea condițiilor de viață economică, socială, culturală și religioasă, bazată pe cercetări științifice și tehnice”. Totodată, în descrierea fundației se amintește de existența unui plan, KÓS KÁROLY, care stabilește prioritățile de dezvoltare ale diferitelor regiuni din România.

Și pe față, și pe dos…

Aceasta nu este singura organizație prin care Budapesta își pune în practică politicile de contestare a ordinii post-Trianon. Obscura Asociaţie Pentru Spaţiul Media Transilvan din comuna bihoreană Sălard, spre exemplu, a primit peste 10 milioane de euro în ultimii doi ani de la guvernului lui Viktor Orban pentru „construcția verticală și orizontală” a presei de limbă maghiară, relata portalul bilingv de investigații Átlátszó Erdély. Potrivit sursei, planurile Budapestei cu acești bani conțin, pe lângă integrarea organelor de mass-media, și „elementele creării unei scene transilvane precum și concepțiile tuturor platformelor care servesc construirea comunității. Dorim cu precădere dezvoltare online pentru că lumea ține în această direcție. Ne-am gîndit nu numai la platforme, ci și la un management online eficient și avem idei și pentru multe altele. Vrem să dezvoltăm soluții de infocomunicații care pot ajuta actorii din spaţiul public maghiar de peste granițele Ungariei. Pentru asta a fost înființată un grup de lucru dedicat.” Aceste doar câteva fraze sunt suficiente pentru a înțelege cadrul construit în mediul virtual, în care manipularea și propaganda „ardelenistă” și „bănățenistă” au atins cote uriașe în ultimii doi-trei ani.

„O nouă Europă Centrală”!

Aflat în decembrie 2019 la Timișoara să celebreze 30 de ani de la Revoluția Română, premierul Viktor Orban a reiterat în fața comunității maghiare timișorene chemarea la luptă împotriva Occidentului și pentru a construi împreună „o nouă Europă Centrală”. De altfel, un obișnuit al plaiurilor intra-carpatice, pe care le vizitează cât de frecvent are ocazia, Viktor Orban făcea în 2018, alături de președintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, o serie de declarații la fel de controversate în România. „Buzduganul” era aruncat în prima zi a lucrărilor celei de-a 29-a ediții a Universității de Vară de la Băile Tușnad de Nemeth Zsolt: „dacă acest proiect european nu reușește să dea un răspuns corect problemei reprezentate de Trianon, atunci din păcate nu mai putem vorbi despre niciun proiect comun, nu? Pentru că e o problemă europeană acest Trianon și trebuie să găsim împreună o soluție.” Orban a încercat să „îndulcească”, în cadrul acelorași lucrări, afirmațiile belicoase ale lui Zsolt: „Înțelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înțeleagă și ei că pentru noi nu e un moment festiv ( Centenarul, n.r.). Avem resurse, avem curaj și am arătat vecinilor noștri că aceia care colaborează cu ungurii fac bine. Avem o ofertă pentru vecinii noștri, care se concentrează în ideea să legăm între noi țările noastre cu autostrăzi, cu căi ferate și (…) rețele energetice, (…) să armonizăm dezvoltarea armatelor noastre și să dezvoltăm împreună economia și investițiile în Bazinul Carpatic. Deci, avem o ofertă – să construim împreună Bazinul Carpatic, pe baza respectului reciproc”, a afirmat atunci, potrivit traducerii oficiale asigurate de organizatori, premierul ungar.

Este vorba despre același premier care, potrivit politicianului polonez Slavomir Nitras, „visează la schimbarea de frontiere. Viktor Orban încerca să ne convingă să ocupăm și să împărțim teritoriile ucrainene în perioada crizei din Ucraina. La fel ca Vladimir Putin, el visează la revizuirea frontierelor Europei (…) Orban este foarte periculos și foarte inteligent”, declara acesta, în cadrul unui dialog filmat pentru Onet.pl, în urmă cu mai puțin de un an.